İklim Değişikliği Ekseninde Geleceğin Tarımı Çalıştayı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği ortak çalışması ile Antalya’da gerçekleşti.
Dünyayı etkileyen iklim krizinin tarım üzerinde etkileri ve bu etkilerin giderilmesi alanında çalışmaların ele alındığı çalıştayın 21 Aralık Salı günü gerçekleşecek oturumunda T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Dr. Bekir Pakdemirli, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü (BÜGEM) Genel Müdürü Mehmet Hasdemir, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Coşkun Yıldırım, Kop Gençlik Derneği Başkanı Ahmet Katıksız, BÜGEM Tohumculuk Daire Başkanı Sezgin Karadeniz de yer aldı.
Çiftçilik en önemli meslek!
Antalya’nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi’nde düzenlenen çalıştayda Tabit Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Coşkun Yıldırım, katılımcılar ile teknolojinin doğru bilgiyle ve uzmanlar tarafından desteklenmesi gerektiğini, küresel gıda güvenliğinden, gıdaya erişimin zorlaşacağından bahsederken çiftçilerimizin ve iş insanlarımızın çalışmaları ile büyümemiz gerektiğini vurgulayarak çiftçiliğin en önemli meslek olduğuna vurgu yaptı!
Yıldırım konuşmasında teknoloji destekli tarımsal üretimin çiftçilerin verimliliğini karlılığını nasıl arttırabileceğini paylaştı.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sanayi devriminden bugüne dünya ortalama sıcaklığının 1,1 derece arttığını belirten Bakan Pakdemirli; “Bu sıcaklık artışıyla tarihte görülmemiş felaketler ve su döngüsünde ciddi değişimler yaşanıyor. Tarımsal verimde ise iklim değişikliğinin etkisiyle 2050’ye kadar yüzde 10 ila 25 arasında bir düşüş bekleniyor. Tüm bu veriler bize şunu gösteriyor, iklim değişikliğinin en fazla etkileyeceği alanların başında, tarım, gıda, su ve orman geliyor. 2050’deki dünya nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak için bugünkünden yüzde 60 daha fazla üretmek, bu üretim için de yüzde 15 daha fazla su kullanmak zorundayız. Doğru tohumda kalitenin artmasıyla bir noktaya geldik. Yaşanan bu gelişmeler ve gelecek öngörüleri, kendine yeterliliğin yanında, yeşil ekonomi temelinde sürdürülebilir bir üretim yapısının oluşturulmasını da artık kaçınılmaz hale getirmektedir.” dedi.
Tohumuna Sahip Çıkmayan Gelecekte Rol Oynayamayacak
Türkiye’nin Akdeniz havzası içerisinde yer alması nedeniyle iklim değişikliğinin etkilerini en fazla yaşayacak ülkelerin başında geldiğine dikkati çeken Bakan Pakdemirli, bakanlık olarak tüm politikalarını bu gelişmeleri hesaba katarak ortaya koyduklarını belirtti.
Tohumun; yaşamın hikayesi, sürdürülebilirliğin ifadesi olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli; “Toprak, yeryüzünün bedeni, tarım ise bu bedenin giydiği en güzel yeşil elbisedir. Bu yeşil elbise, elmanın kırmızısı, portakalın turuncusu, patlıcanın moru, ayvanın sarısından tutun da bütün renk tonlarıyla süslüdür. İşte tohum da bu elbisenin ilk düğmesidir. Eğer biz bu düğmeyi yanlış iliklersek, diğer düğmeleri iliklemenin hiçbir anlamı kalmaz. Bugün ekecek tohumu olmayanın gelecekten rol kapamayacak, ttohum tarımın yükte hafif, pahada ağır, en değerli hazinesidir.” şeklinde konuştu.
Örtü Altı Üreticiliğinde Türkiye’de Lider Konumdayız Türk tarımının geleceğini ve tohumculuğu tartışmak üzere turizmin başkenti Antalya’ya hoş geldiniz diyerek sözlerine başlayan Vali Ersin Yazıcı; “Çalıştayımızın, Türk tarımı ve özellikle de tohumculuğu birkaç adım daha ileri gidecektir. Turizmin başkenti Antalya’mız 680 bin yatağıyla, Türk turizminin gelirinin yaklaşık üçte birini karşılayan bir şehirdir. Antalya turizmi ile ne kadar meşhursa tarımı ile de aynı derecede meşhur kadim bir tarım şehridir. Örtü altı üreticiliğinde Türkiye’de lider konumdadır. Biz her mevsim tüketilen sebze ve meyveleri Antalya’dan, Kumluca’dan, Aksu’dan, Serik’ten sizlere yolluyoruz.” ifadelerini kullandı.Tohumculukta Söz Sahibiyiz
Antalyalı çiftçilerin işlerini son derece modern ve güzel bir şekilde yaptığını belirten Vali Yazıcı; “Çiftçilerimize güveniyoruz. Tohumculukta da söz sahibiyiz. Türkiye’nin en büyük }tohum firmalarını bu şehirde bulunuyor. Türk tarımını ileriye taşıyacak dünya standartlarında tohum firmalarına sahibiz. Hep birlikte hem turizmi hem tarımı büyük hedeflere doğru hızla götürmeye devam edeceğiz.” dedi.
Çalıştayın ardından Vali Ersin Yazıcı ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Avrupa’nın çalışan en büyük dikey bitki fabrikası olan 365 gün toprak ve güneşe ihtiyaç duymadan bitki üreten Farminova Bitki Fabrikası’nı ziyaret etti. Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, Farminova Bitki Fabrikası’nda ilaçsız yeşil teknolojiyle üretilen ürünlerin yıkanılmadan yenebilecek bir şekilde tüketiciye sunulduğunu belirtti.